در همه‌جا، قوانین و مقررات برای هرچیزی چه در ساخت‌و‌ساز محل زندگی و چه تغییر نمای ساختمان محل زندگی افراد وجود دارند، حقوق و قوانین مربوط به ساخت‌و‌ساز خانه شخصی یا ویلا متفاوت از قوانین و مقررات مربوط به آپارتمان‌ها است. صاحبان خانه‌های شخصی و ویلایی، برای هرگونه تغییر در ساختمان خود، نیازمند به قبول و تایید دیگران نیستند و فقط باید به قوانین شهرداری و شهرسازی رعایت کنند. در صورتیکه تغییرات در ساختمان، با مقررات ساختمانی و نیز سایر قوانین مرتبط منافات نداشته باشد، آن‌ها مجاز به انجام آن تغییرات هستند.

قسمت‌های مختلف یک ساختمان

برای درک بهتر قوانین ، لازم است قبل از بیان آن‌ها، قسمت‌های مختلف یک ساختمان معرفی شوند. یک ساختمان عموما شامل بخش خصوصی، مشاعات ساختمان و بخش‌های مشترک است. با شناخت دقیق این موارد و تعیین حد‌و‌مرزهای بخش خصوصی و مشاعات، می‌توانید بر‌اساس قوانین آپارتمان‌نشینی رفتار کنید و به‌درستی از حقوق و مزایای خود استفاده کنید.

  • حریم‌خصوصی در ساختمان

تعریف ساده‌ای برای بخش خصوصی وجود دارد که در سند مالکیت هر واحد ساختمانی دقیق ذکر شده است و به نام خریدار ثبت می‌شود. افراد مالک مجاز به ایجاد هرگونه تغییری در بخش خصوصی خود هستند. با‌این‌حال، باید قوانین خاصی را رعایت کنند. به‌عنوان مثال، هرگونه آلودگی صوتی یا دخل و تصرف در مشاعات و بخش‌های مشترک ساختمان، مجاز نمی‌باشد.

  • مشاعات در ساختمان

در ابتدا باید یادآوری کرد که تمامی ساکنین یک ساختمان، در قسمت مشاعات سهیم هستند و میزان سهم هر کدام از آن‌ها محدود و مشخص نشده است؛ اما سهیم بودن در قسمت مشاعات، مانند لابی ساختمان، به این معنی نیست که افراد مجاز به ایجاد هرگونه تغییری در آن هستند یا بخشی از آن را به نفع خود، تصرف کنند.
به‌عنوان مثال، حتی ساکنین نمی‌توانند بدون رضایت دیگران، جاکفشی خود را در راه‌پله که جزو مشاعات است، بگذارند.

از آنجا که مرزهای مشاعات یک ساختمان و قوانین حاکم بر آن مشخص است، احتمال سوءتفاهم بین ساکنین کاهش می‌یابد و در صورت تجاوز هر یک از ساکنین به قسمت مشاعات و ایجاد تغییر، با ارائه دلایل قانونی می‌توان به جلوگیری از بروز مشکلات پرداخت. قسمت نما، یکی از بخش‌های مهم در میان مشاعات است که قوانین نمای ساختمان نیز در حوزه شهرسازی و شهرداری عنوان شده است و در صورت هرگونه تغییر در این بخش، باید به‌طور کامل قوانین مربوطه رعایت شود.

  • بخش‌های مشترک ساختمان

در ساختمان‌های آپارتمانی، بخش‌هایی مشترک وجود دارند. این بخش‌ها، بین دو یا چند واحد ساختمانی مشترک هستند.
به‌عنوان مثال، گاهی بین دو واحد آپارتمانی یک انباری اضافی وجود دارد که مشترک است. با‌این‌حال، برای ایجاد هرگونه تغییر در بخش‌های مشترک، باید با رضایت صاحبان سهم صورت گیرد. البته باید به این نکته نیز توجه داشت که بخش مشترک نباید جزوی از مشاعات ساختمان باشد؛ در این صورت، با اتفاق‌نظر دو طرف، تغییرات لازم صورت می‌گیرد.

قوانین نمای ساختمان

منظره خارجی ساختمان در واقع نمایی است که از بیرون قابل مشاهده است. طراحی نما در فرآیند ساخت یک ساختمان، یکی از مواردی است که توجه و استقبال بسیاری از معماران را به‌خود جلب می‌کند. نما ساختمان به نوعی نشان‌دهنده سلیقه، باورها و سنت‌های مردم و ساکنان آن است.
در طراحی نما، باید به عواملی مانند شرایط آب‌و‌هوایی، باد، زلزله، طوفان، سیل، آلودگی هوا، تغییرات دما و شرایط جوی توجه کافی شود.

استفاده از مصالح مختلف نیز در ساخت نماها رایج است. یکی از بهترین انواع نماها، نمای سنگی است که دارای عمر و دوام بسیار بالا است. از جمله سنگ‌های قابل استفاده در نما، سنگ تراورتن است که دارای چسبندگی و رنگ زیبا است و می‌توان با‌توجه به شرایط اقلیمی منطقه، از آن بهره برد.

نماهای آجری نیز دارای استحکام بسیار بالایی هستند؛ اما یکی از مشکلات آن‌ها شوره‌زدگی آجرها است؛ همچنین نماهای آجری عایقی مناسب برای حرارت و سرما هستند. استفاده از سرامیک نیز یکی از مصالح مجاز در نماها است که قیمت کمتری نسبت به نماهای سنگی دارد و زیبایی خاصی نیز به آن می‌بخشد. اما این نوع نماها عایق حرارتی و سرمایی ندارند که به‌عنوان یکی از مشکلات آن‌ها مطرح می‌شود.

قوانین تغییر نمای ساختمان از نظر شهرداری

در ادامه همه قوانین نمای ساختمان را طبق نظر شهرداری بیان می‌کنیم.

مصالح در قوانین نمای ساختمان

قوانین نمای ساختمان شهرداری عبارتند از:

  • ممنوعیت استفاده از نماهای تمام شیشه‌ای و تمام فلزی.
  • ممنوعیت استفاده از رنگ‌های نامتعارف و ناهمگون.
  • محدودیت در تعداد مصالح مورد استفاده در نمای ساختمان (حداکثر 4 نوع مصالح).
  • ممنوعیت استفاده از فرم‌های نامتعارف مانند مجسمه.
  • اجتناب از استفاده از مصالح برنده و شکننده در طبقات اول و همکف.
  • استفاده از مصالح با‌دوام و مقاوم در برابر فرسایش و آلودگی.
  • هماهنگی رنگ‌ها و تناسب با ساختمان‌های مجاور.
  • پر کردن درزهای انقطاع بین دو ساختمان با مصالح مناسب.

ملحقات در قوانین نمای ساختمان

مشتریان باید از نصب تجهیزات در نمای ساختمان خود خودداری کنند و بر روی نمای ساختمان‌ها هیچ نوشته‌ای بجز آنچه در نقشه‌نما تصویب شده باشد قرار ندهند. همچنین، در نمای ساختمان‌ها باید از نمادها و علائمی که به‌طور عمومی به تفکرات ضد‌دینی و ضد‌فرهنگی ارتباط داده می‌شوند، استفاده نشود.

در عوض، طراحی نمای ساختمان باید شامل مکانی برای نصب تابلوهای تأسیسات باشد و همچنین تمام عناصر مربوط به تأسیسات ساختمانی را باید در مکان‌های قابل دید نصب کرد؛ همچنین استفاده از نمای سبز در بالکن‌ها و نزدیک پنجره‌ها به منظور زیبایی بصری در معابر توصیه می‌شود. هماهنگی تابلوها در نمای کلیه ساختمان‌ها و با تابلوهای واحدهای هم‌جوار نیز لازم است.

حرف آخر

در این مقاله از وبسایت کاراگلس در مورد آشنایی با قوانین موجود برای تغییر نمای ساختمان آشنا شدید. امید است که با همکاری و پیروی از قوانین محیط زندگی خود را در کنار همسایگان به بهترین تبدیل کنید.

خدمات

منوی اصلی