شیشه یکی از مواد مهم و پرکاربرد در صنعت ساختمان است که به دلیل زیبایی، نورپردازی، عایق‌بندی و ایمنی آن، در طراحی و اجرای پروژه‌های مختلف استفاده می‌شود. شیشه‌های ساختمانی به انواع مختلفی تقسیم‌بندی می‌شوند که هر کدام ویژگی‌ها و کاربردهای متفاوتی دارند.

در این مقاله، با انواع شیشه‌ ساختمانی ، ویژگی‌ها و کاربرد هر یک آشنا می‌شویم.

بررسی انواع شیشه ساختمانی

1- شیشه رنگی

شیشه رنگی با رنگ‌های متنوع و الگوهای زیبا، یکی از انواع شیشه است که در طی فرآیند تولید یا پس از آن با رنگ‌های مختلف، رنگ‌آمیزی می‌شود. این نوع از انواع شیشه ساختمانی به دلیل زیبایی و جذابیت‌شان، بیشتر در محل‌هایی مانند مساجد، کلیساها، موزه‌ها، هتل‌ها، رستوران‌ها و منازل مورد استفاده قرار می‌گیرد. شیشه رنگی به چندین نوع تقسیم‌بندی می‌شود که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

شیشه رنگی رومیزی:

در شیشه رنگی رومیزی،‌ رنگ‌ها به صورت لایه‌های متناوب بر روی شیشه پخش می‌شوند. این نوع از انواع شیشه ساختمانی با استفاده از دستگاه‌های خاصی تولید می‌شود و می‌تواند با رنگ‌های مختلف و الگوهای زیبا، طراحی شود. شیشه رنگی رومیزی، بیشتر برای ساخت میزها، صندلی‌ها، کنسول‌ها، قفسه‌ها و لوسترهای دکوراتیو استفاده می‌شود.

شیشه رنگی سنتی:

رنگ‌ها در شیشه رنگیِ سنتی، به صورت دستی و با استفاده از قالب‌های چوبی یا فلزی بر روی شیشه اعمال می‌شوند. این نوع از انواع شیشه ساختمانی با روش‌های مختلفی مانند حرارت دادن، سوزاندن، چسباندن یا جوش دادن به هم متصل می‌شوند و می‌توانند الگوهای هندسی مختلف، گل‌دار، حیوانی یا انسانی داشته باشند. این نوع شیشه رنگی، بیشتر برای ساختِ پنجره‌، در، سقف‌، دیوار و تابلوهای هنری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

شیشه رنگی مدرن:

رنگ‌هایی که در شیشه رنگی مدرن استفاده می‌شوند به کمک تکنولوژی‌های پیشرفته مانند چاپ دیجیتال، لیزر، نورپردازی یا الکترونیک بر روی شیشه ایجاد می‌شوند. این نوع از انواع شیشه ساختمانی می‌تواند با رنگ‌های متنوع و الگوهای خلاقانه و منحصر‌به‌فرد طراحی شود و امکانِ تغییر رنگ، شفافیت یا حرکت را نیز دارد. شیشه رنگی مدرن بیشتر در ساخت نمای ساختمان‌ها، دکوراسیون داخلی، تبلیغات، نمایشگاه‌ها و هنر نوری کاربرد دارد.

2- شیشه هوشمند یا اسمارت گلس (smart glasses)

شیشه هوشمند یکی از انواع شیشه ساختمانی است که با استفاده از تکنولوژی‌های الکترونیکی، مکانیکی یا شیمیایی قابلیت تغییر خواص فیزیکی یا شیمیایی خود را بر اساس شرایط محیطی یا نیازِ کاربر دارد. شیشه هوشمند می‌تواند خواصی مانند شفافیت، رنگ، جریان برق، عایق‌بندی حرارتی یا صوتی، انتقال نور یا اطلاعات را تغییر دهد. شیشه اسمارت به دلیل کارایی، ایمنی و زیبایی‌ش، بیشتر در جاهایی مثل: اتاق‌های کنفرانس، هتل‌ها، بیمارستان‌ها، مراکز تجاری، خودروها و پروژه‌های نوآورانه به کار گرفته می‌شود.

3- شیشه خم

شیشه خم، طیِ فرآیند تولید یا پس از آن، با استفاده از دما، فشار یا قالب‌های خاص به شکل‌های منحنی شکل داده می‌شود. این نوع شیشه از انواع شیشه ساختمانی به دلیل زیبایی، استحکام و انعطاف‌پذیری‌، در محل‌هایی مانند نمای ساختمان‌ها، پل‌ها، استادیوم‌ها، مراکز خرید، فرودگاه‌ها و موزه‌ها کاربردی‌تر است.

4- شیشه ساتینا

شیشه ساتینا با فرآیند اسید‌کاری یا شن‌پاشی، سطح آن مات و غیرشفاف می‌شود. شیشه ساتینا به دلیل زیباییِ خاص‌ش، حریم خصوصی و ضد‌لکه بودن‌ش، در فضاهایی مثل حمام‌ها، اتاق‌های خواب، ادارات، بانک‌ها و رستوران‌ها کاربرد دارد.

5- شیشه سندبلاست

در شیشه سندبلاست با استفاده از پاشیدن شن یا مواد ساینده دیگر بر روی سطح آن، الگوهای زیبا و هنری ایجاد می‌کنند. این شیشه به دلیل زیبایی، ایجاد حریم خصوصی و امکان طراحی دلخواه، برای پنجره‌ها، درها، دیوارها، تابلوها و جوایز مناسب است.

6- شیشه سکوریت

شیشه سکوریت با فرآیند حرارتی یا شیمیایی، سخت و مقاوم می‌شود. از ویژگی‌های آن ایمنیِ بالا، ضد‌خراش، ضد ضربه و ضد شکستگی بودن‌ش است. همه این ویژگی‌های این نوع از انواع شیشه ساختمانی باعث شده تا شیشه سکوریت در محل‌هایی مانند نمای ساختمان‌ها، خودروها، مبلمان، آینه‌ها و دستگاه‌های الکترونیکی کاربرد داشته باشد.

7- شیشه ضد گلوله

مقاومت شیشه ضد گلوله با استفاده از لایه‌های چندگانه شیشه‌ای و مواد پلیمری، بالا می‌رود تا در برابر نفوذ گلوله یا اشیاء سنگین، مقاوم باشد. از شیشه ضد‌گلوله در سفارتخانه‌ها، بانک‌ها، ادارات دولتی، خودروهای نظامی و اورژانس استفاده می‌شود.

8- شیشه لمینت

دو یا چند لایه از شیشه را به کمک مواد پلیمری، به هم متصل می‌کنند تا شیشه لمینت تشکیل شود. از مزایای آن ایمنی بالا، ضد‌ شکستگی، عایق صوت، ضد اشعه ماوراء‌بنفش (آنتی UV) و امکانِ تغییر رنگ‌ش است. شیشه لمینت را در محل‌هایی مانند نمای ساختمان‌، خودرو، آکواریوم‌، استخر و مراکز درمانی می‌توان استفاده کرد.

9- شیشه لاکوبل (شیشه رنگی براق)

در صورت استفاده از رنگ‌های مخصوص در سطح پشت شیشه‌، شیشه‌ای به نام لاکوبل بدست می‌آید. شیشه لاکوبل علاوه بر زیبایی، در برابر خراش هم مقاوم است. از این شیشه می‌توان در ساخت: کابینت‌، کمد‌، قفسه‌، آینه‌ و دکوراسیون داخلی استفاده کرد.

10- شیشه چاپی

در ساخت شیشه چاپی از تکنولوژی چاپ دیجیتال، برای چاپ تصاویر، نوشته‌، لوگو یا الگوهای دلخواه روی شیشه استفاده می‌شود. از ویژگی‌های برجسته این نوع از انواع شیشه ساختمانی می‌توان به زیبایی، تبلیغاتی بودن، هنری و امکان انتخاب رنگ و طرح آن، اشاره کرد. نمای ساختمان و دیوارها را می‌توان با این شیشه، زیبا کرد و حتی تابلوهای زیبایی با آن ساخت.

11- شیشه رنگی بین کابینتی

برای پوشش فضای بین کابینت‌های آشپزخانه یا حمام از شیشه‌هایی رنگی استفاده می‌شود. البته از شیشه رنگی بین کابینتی می‌توان در زیبا‌سازی فضای رستوران‌ها و کافه‌ها نیز استفاده کرد.

12- شیشه رنگی دیوارپوش

شیشه رنگی دیوارپوش همانطور که از نامش مشخص است برای پوشش دیوارها به کار می‌رود. این نوع از انواع شیشه ساختمانی رنگی، زیباییِ خاصی داشته و امکان انتخاب رنگ و طرح آن، نیز وجود دارد. با نصب شیشه رنگی دیوارپوش در سالن‌ها ، اتاق‌ها، راهروها، نمایشگاه‌ها و مراکز فرهنگی، فضایی زیبا و دلنشین خلق می‌شود.

13- یراق شیشه

یراق شیشه نوعی اتصالات هستند که برای نصب و حرکت شیشه‌ها استفاده می‌شود. این یراق‌آلات می‌تواند از جنس فلز ، پلاستیک ، چوب یا شیشه باشند و البته شکل‌ها و اندازه‌های مختلفی هم دارند. یراق شیشه کارایی ، زیبایی، تنوع و امکان تعویض دارند و برای نصب اغلب شیشه‌‌ها لازم هستند‌.

سخن پایانی

در این مقاله از کاراگلس به معرفی و بررسی برخی از انواع شیشه‌ ساختمانی پرداختیم. انواع شیشه ساختمانی به دلیل خواص و کاربردهای متفاوت، در طراحی و اجرای پروژه‌های مختلفِ صنعت ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند.

برای انتخاب نوع مناسب شیشه برای هر پروژه، باید عواملی مانند هزینه، زیبایی، کارایی، ایمنی و محیط را در نظر گرفت. اگر به دنبال انتخاب و خرید شیشه‌های ساختمانی با کیفیت و قیمت مناسب هستید، با ما تماس بگیرید و از مشاوره رایگان و خدمات حرفه‌ای مان بهره‌مند شوید.

خدمات

منوی اصلی